De geschiedenis van De Horsthoekruiters

In 1974 werden er voorbereidingen getroffen om een vereniging op te richten door de heren Teeckelenburgh, Kwakkel en de Korte. Ook mevrouw Hofstede was betrokken bij dit proces. Het eerste jaar werd er gereden op een terrein van de familie De Korte. Er werd gestart met 6 pony- en 2 paardenleden. Na een jaar verhuisde de club naar de familie Marskamp. De vereniging telde toen inmiddels al 25 leden. In mei 1975 werd er een nieuw bestuur gekozen met dhr. Kwakkel als voorzitter. Er werd toen ook een rijbak aangelegd op de plek waar nu de Bovenkamp in Heerde gebouwd is. In 1976 werd onder aanvoering van voorzitter Kwakkel het toenmalige clubhuis gebouwd. 

                                           

Willem Kwakkel regelde in die tijd ook de veewagen van Jonker uit Epe om de leden naar een concours te vervoeren. Vaak reden er wel 3 verenigingen mee in dezelfde wagen. Onder Willem Kwakkel en later Arie Marskamp maakte de vereniging grote faam. Zo werden er concoursen georganiseerd met wel 20 wedstrijdringen en dan ook nog de aangespannen rubrieken met tuigpaarden. In die tijd was de saamhorigheid al groot, als men concoursen bezocht dan werd in de vroege morgen alles in de veewagens van Jonker en Arie Marskamp ingeladen en kwam men laat in de middag weer terug, want er moest gewacht en meegedaan worden met de afsluitende parade.

 

In de periode naar het 25 jarig jubileum kwamen er steeds meer leden bij. Ook kwamen er nog meer vrijwilligers die de handen uit de mouwen wilden steken. Later werd de locatie verkocht aan de gemeente Heerde voor de bouw van nieuwe woningen, genaamd de Bovenkamp.

 

Na een paar jaar zwerven van de ene naar de andere particuliere rijbak, kregen we de beschikking over een stuk grond aan de Mussenkampseweg, naast Lagemaat recycling. Hier bouwden we de huidige accommodatie met een fantastische eb en vloedbodem. De vereniging is stabiel, heeft een heldere toekomstvisie en wil dolgraag nog een overdekte rijhal bouwen, zodat we ook tijdens een vorst- en sneeuw periode door kunnen trainen. De ruimte is er voor gereserveerd, nu alleen de toestemming van de provincie en gemeente nog. 

  

Oud-voorzitters zijn:

✝︎ Arie Marskamp 

*Ferd Kersten

*Gerrit Kiezebrink

✝︎ Auke Dijkstra 

*Bouke Verkuyl

*Marian van Voorst 

*Henk van den Berg